Äppelpaj med hasselnötssmul och cheesecakekräm i krustader

Äppelpaj med hasselnötssmul och cheesecakekräm i krustader

Hasselnötssmul:

1,75 dl strösocker

130g smör

80g hasselnötsmjöl 

110g vetemjöl

40g majsstärkelse

en bra nypa havsalt

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda smör och socker med en elvisp och tillsätt vetemjöl blandat med majsstärkelse och hasselnötsmjöl. Häll i flingsalt och blanda ytterligare. Smula degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Släpp ut ånga och hacka isär smulet med en stekspade och grädda i ytterligare 4 minuter. Låt svalna. 


Cheesecake-kräm:

250g mascarpone

200g philadelphiaost

3dl vispgrädde

2tsk vaniljsocker

0,5dl strösocker

100g hasselnötscreme från Gridelli

90g mjölkchoklad

1dl strösocker 

Blanda mjukosten, hasselnötskrämen och sockret i en bunke. Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen. Smält chokladen i en plastpåse i micron på högsta effekt, 30 sekunder åt gången. Ringla chokladen över krämen och vänd ner försiktigt så att chokladen stelnar och det blir som små bitar choklad i krämen. 


Smör och kanelstekta äpplen:

30g smör

3 st röda äpplen (gärna Royal Gala)

1 tsk kanel

½ dl socker

Skär äpplena i små kuber och stek dem i smöret i ca 3 minuter. Gå i med kanel och socker och låt det puttra i ca 5 minuter.

 

Montering:

Lägg lite kaksmulor i botten på en krustad. Spritsa på cheesecakekrämen och toppa med de smörstekta äpplena. Dekorera med små strimlor av äppelskal! Det går också att servera detta som en efterrätt i ett glas eller en fin skål

 

Updated: Published: