Äppelpaj med hasselnötssmul och cheesecakekräm i krustader
Hasselnötssmul:
1,75 dl strösocker
130g smör
80g hasselnötsmjöl
110g vetemjöl
40g majsstärkelse
en bra nypa havsalt
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda smör och socker med en elvisp och tillsätt vetemjöl blandat med majsstärkelse och hasselnötsmjöl. Häll i flingsalt och blanda ytterligare. Smula degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Släpp ut ånga och hacka isär smulet med en stekspade och grädda i ytterligare 4 minuter. Låt svalna.
Cheesecake-kräm:
250g mascarpone
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
0,5dl strösocker
100g hasselnötscreme från Gridelli
90g mjölkchoklad
1dl strösocker
Blanda mjukosten, hasselnötskrämen och sockret i en bunke. Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen. Smält chokladen i en plastpåse i micron på högsta effekt, 30 sekunder åt gången. Ringla chokladen över krämen och vänd ner försiktigt så att chokladen stelnar och det blir som små bitar choklad i krämen.
Smör och kanelstekta äpplen:
30g smör
3 st röda äpplen (gärna Royal Gala)
1 tsk kanel
½ dl socker
Skär äpplena i små kuber och stek dem i smöret i ca 3 minuter. Gå i med kanel och socker och låt det puttra i ca 5 minuter.
Montering:
Lägg lite kaksmulor i botten på en krustad. Spritsa på cheesecakekrämen och toppa med de smörstekta äpplena. Dekorera med små strimlor av äppelskal! Det går också att servera detta som en efterrätt i ett glas eller en fin skål