Vi kan inte få nog av pistage! Så här kommer en småkaka som inte går av för hackor!

Kolasnittar fyllda med blodapelsinmarmelad, toppade med pistagekräm och hackade pistagenötter!

Med en klassisk kolakaka som grunddeg så kan man ju egentligen skoja till det med vilken kombo man känner för. Och denna gång kändes det kul att göra något av den supergoda marmeladen vi har i butiken. Den är ju helt magisk till ostbrickan och till småkakor var den inte dålig heller om vi får säga det själva! Ja, kort sagt ni bara måste baka den helt enkelt, här kommer receptet!

Det är en klassisk kolasnitt-deg som man rullar ut och gör ett "dike" som du kan fylla med marmeladen! Sen penslar man med ägg och strör över hackade pistagenötter.

Efter gräddningen låter man kakan svalna en liten stund och där efter ringlar man över det gröna guldet, pistagekrämernas pistagekräm (och jag har smakat på många vill jag lova).

Ingredienser till ca 20 kakor:

150 g smör

1,5 dl strösocker

3 msk ljus sirap

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3,75 dl vetemjöl

en nypa salt

ca 50g blodapelsinmarmelad från Gridelli

ca 30g pistagenötter utan skal

ca 20g pistagekräm från Gridelli

1 uppvispat ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.
  2. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare tills den precis blir en deg.
  3. Dela degen i två delar och rulla ut i två längder, gör ett "dike" i degen med en slev eller liknande.
  4. Fyll diket med marmeladen, jag brukar lägga dem i en spritspåse eller vanlig påse så blir det lättare att fylla kakan!
  5. Pensla degen med det uppvispade ägget och strö över hackade pistagenötter.
  6. Grädda i ugnen i 10-20 minuter, håll koll så den precis blir gyllenbrun. Då är den klar! 
  7. Forma kakan om den flytit ut och låt den svalna en stund. Spritsa sedan på pistagekrämen och skär kakan i bitar.

 

Updated: Published: